Det mesta om spinnfiske

Spinnfiske kanske är den allra mest kända grenen inom sport- och tävlingsfiske. Själva namnet har med kastet att göra och den metod som används. Tack vare betets289210-spinning-and-lake-fishing tyngd kan man nyttja en hävstångseffekt i själva kastet och därmed få iväg betet långt ut innan man med viss finess börjar veva in det igen. Alla kan lära sig spinnfiske. Det är ett bra sätt att börja fiska på om man är ovan, och innan man går över på mer avancerat sportfiske till havs eller kanske med fluga. Ta dig tid att lära känna kastet, hur man kastar på bästa sätt och med den rätta tajmingen. Detta är det enda som kan upplevas lite svårt med spinnfiske, just att släppa linan vid det rätta tillfället.

Spinnfiske och den rätt utrustningen

Vanligast vid spinnfiske är att ha ett spinn-spö, en så kallad haspelrulle och en lina av nylon eller en flätlina. Den som använder haspelrulle måste även använda ett haspel-spö. A och O när det gäller utrustning för spinnfiske är att den alltid måste anpassas efter just den typ av spinnfiske du ägnar dig åt.

Det finns många varianter, så det gäller att hela tiden sätta sig in i hur utrustningen kommer att användas. Om du till exempel bara kastar lätta drag för att få lite mindre fiskar behöver inte linan vara så tjock och spöet kan vara av en tunnare variant jämfört med om du är ute efter stora fiskar med hjälp av tunga drag. Här bör man också tänka på att det är lättare att kasta långt med en tunn lina, men det är också lättare för fisken att slita av linan. Använder du en tjock lina blir kastet kortare men sannolikheten att du får veva in en hel lina är större.

Att välja rätt bete för spinnfiske kan upplevas som svårt, men de vanligaste är: spinnare, jigg, wobbler och skeddrag. Vilket bete man väljer har med fiskeförhållandena att göra.

Leave a Reply