Beten för sport- och tävlingsfiske

Vilket bete man bör välja beror bland annat på fiskevatten, väderförhållanden och vilken typ av fisk man vill fånga. Några av de vanligaste betena är: skeddrag, wobbler, jigg och spinnare.

Skeddrag finns i en mängd olika utföranden och fungerar i alla fiskevatten. De betraktas som ett av de allra mest populära dragen, inte minst vid kusten. Dragen är framtagna för att härma olika sorters fiskar. Skeddrag kan vara allt från korta och smala till långa och breda. Den som till exempel vill härma en fisk som simmar snabbt bör välja ett skeddrag som är långt och smalt. Därefter beror fiskelyckan på hur bra man är på att variera farten på den så kallade hemtagningen. Om man väljer ett brett skeddrag kan betet se ut sCqCQZrZXgAEpXXMom en skadad fisk. Rörelsen blir långsam och lite vickande.

För den som vill att betet ska se ut som, och bete sig som, småfisk bör välja en wobbler. En wobbler kan vara tvådelad och på så sätt se än mer naturlig ut när den ringlar sig fram i vattnet. Detta drag kan användas på olika djup. Djupet är något som kan ställas in i förväg på vissa wobbler.

Är du sportfiskaren som själv vill ta kommandot över betets liv och rörelse så är jiggen betet för dig. Jiggen kastas ut och får sjunka ända ner till botten. Därefter måste du som fiskare ta hem den på ett så ryckigt sätt att betet studsar på botten. En fördel med detta bete är att kast i motvind inte är något problem, det går lika bra som i medvind.

Spinnaren är ett av de mest populära dragen bland sportfiskare. Draget är inte helt lätt att använda, men om det görs på rätt sätt kan det väcka nyfikenhet hos nästan alla fiskar. En spinnare roterar och ger samtidigt ifrån sig ljudvågor, något de flesta fiskar har svårt att låta bli att nappa på.

Leave a Reply